10 tips till dig som ska ut och plocka svamp

Den kompletta guiden för en lyckad svamptur.

1. Undvik plast, och plocka i korg

Undvik plastpåse, då riskerar man att svampen krossas och det kan lätt börja växa bakterier. Ta gärna med dig en svampkniv. Då kan du grovrensa svampen direkt i skogen. 

2. Ha med dig en svampbok

Ha koll på vad du plockar. Är man minsta osäker så gör man bäst i att undvika svampen då de i värsta fall kan vara dödliga. Om du inte hittar något, så kan du istället skifta fokus till ex. blåbär eller lingon då dessa ofta förekommer i liknande skogar. 

3. Klä dig rätt på svampturen

Hösten kan bjuda på allt från sol till regn, men det är ingen anledning att stanna inne. Dra på dig dina trendigaste gummistövlar och ta dig ut! Och tänk på alla fördelar – frisk luft, motion och förhoppningsvis en smarrig kantarellmacka på kvällen.

4. Ta med sällskap och fika

Vad vore en svamptur utan lite gott sällskap och en termos med rykande hett kaffe? Packa ner några smarriga bullar och ta med familjen, vännerna eller till och med svärmor – och vips, så har du en mysig picknick i svampskogen. Två mygg i en smäll!

5. Leta på rätt ställen

Svamp gillar fuktiga och mysiga skogar. Tänk mossa, löv och närheten till sjöar eller kärr. Och våga lämna de upptrampade stigarna – det är där du kan hitta de riktigt hemliga svampställena som andra missat.

6. Plocka de vanligaste sorterna

Sätt inte ribban för högt om du är nybörjare. Börja med att lära dig känna igen de vanligaste matsvamparna och leta efter dessa. Kantarell, rödgul trumpetsvamp, skogschampinjon, trattkantarell och stensopp (karljohansvamp) är alla lätta att känna igen. Det minskar också risken för att du plockar på dig farliga sorter. 

7. Lär dig känna igen giftiga svampar

En bra första regel är att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Och chansa aldrig. Är du det minsta osäker på om en svamp är ätlig, så är det bättre att undvika den. Du kan läsa mer om vilka svampar som är giftiga på giftinformation.se.

8. Vilka träd ska jag spana efter?

De flesta svampsorterna har en trädsort som de gärna växer jämte, lär dig dem så ska du se att svampletandet går betydligt smidigare. Kantareller gillar björkar liksom ung granskog, blomkålssvampen växer på foten av gamla tallar, trumpetsvampen trivs med hassel och ek, fårtickan och mandelriska trivs i granskog. Undantagen är champinjon och stolt fjällskivling. Båda sorterna trivs bäst i hagar och skogsbryn.

9. Tänk på att svamp är en färskvara

Glöm inte att rensa svampen direkt när du kommit hem. Rensa den direkt även om du inte ska äta den samma dag. Vill du spara svampen till ett senare tillfälle kan du förvälla och frysa in den. Du förväller svampen genom att låta svampens fukt koka bort i en torr stekpanna. Låt svampen svalna, sedan är den redo att frysas in. För extra bra hållbarhet och för att enkelt kunna organisera i din frys rekommenderar vi att du förpackar med en smidig vakuumförpackare.

10. Skydda dig själv och vår natur

Ingenting kan förstöra en svamptur som otäcka mygg, knott eller blöta skor. Klä dig i heltäckande kläder, gummistövlar och häng din MR300 i bältet. Svampturen blir en fröjd, och du kan njuta ostört av vår underbara svenska natur. Ta med dig skräpet hem och lämna skogen så som du själv vill finna den. Här kan du passa på att fräscha upp kunskaperna kring allemansrätten.   

Produkter för svampturen