Vanliga frågor / FAQ

Thermacell

En matta räcker i cirka 4 timmar innan den är förbrukad, på tre mattor ska en gaspatron räcka vilket ger totalt 12 timmars skydd. De finns att köpa i 3 olika förpackningar, 1-pack, 4-pck och 10-pck.

Här kan du köpa dem.

Alla Thermacell MR-modellerna 150, 300 och 450 har en skyddszon på 20 kvadratmeter. MR350 och MR450 är mer greppvänliga och lätta att starta med en hand.

MR450 och 350 samt MR300C24 är modeller som levereras med en bältesklämma vilket gör den utmärkt till exempelvis vandring. Förutom att MR 450 har ett annorlunda galler för effektivare spridning samt en zonindikator så skiljer de sig inte förutom rent designmässigt.

På baksidan av din MR450 (där klämman ska sitta) finns en liten lucka som du kan skruva upp. Där sitter en liten hållare till batteriet som är ett CR2032-batteri. Det är endast zon-indikatorn på Thermacellen som drivs av batteri. Batteriet är alltså inte ett måste för att ni ska vara skyddade från mygg.

Om er produkt befinner sig inom garantitiden på 1 år reklamerar du varan i den butik du köpte den, så ordnar de med ersättning.

Det innebär att du kan lämna tillbaka din Thermacell till butiken inom 30 dagar om du inte är nöjd med den. Du får då pengarna tillbaka.

Vi har inga avtal eller bestämmelser med flygbolagen, du får därför helt enkelt höra med ert specifika flygbolag om hur de ställer sig till butangaspatronerna (25 ml).

Engagemanget för djur och natur är stort i vårt land och det tycker vi är fantastiskt. Själva tanken med Thermacells produkter är att ge människor möjlighet till utomhusliv och att man ska kunna njuta av allt det vackra vår natur erbjuder.

Läs mer om Thermacells studier här!

 

Mosquito Magnet

Blodsugande insekter såsom myggor och knott börjar bli aktiva när temperaturen överstiger 10 grader. Ägg som överlevt vintern kommer att börja kläckas i och med att vädret blir varmare. Ju närmare den ideala temperaturen (ca 20 grader) vi närmar oss, desto mer aktiva blir myggorna. Att fånga de nykläckta myggorna tidigt på säsongen innan de börjat föröka sig är optimalt. Startar du lite senare under säsong har myggen redan fått ett starkt fotfästa och det tar längre tid att reducera beståndet.

Dofttabletterna (R-Octenol) kommer i små plastförpackningar täckta av en foliefilm som måste avlägsnas innan användning. Rekommendationen är att du byter dofttabletten efter ca 31 dagar, därefter är den inte längre verksam och effektiv. Själva tabletten kommer inte att förändra utseende eller lösas upp då den är förbrukad.

Du kan köpa en ny tablett här.

R-Octenol (1-octen-3-ol) är ett ämne som används i kombination med den uppvärmda koldioxiden från fällan. Denna kombination ökar fällans fångstkapacitet med upp till hela 10 gånger. Oktenol produceras av flera växter och svampar, inklusive ätliga svampar och citronmeliss. Oktenol bildas vid oxidativ nedbrytning av linolsyra.

Du kan köpa en tablett här.

Numera används ventilen, som skyddas av en svart täckhatt, först och främst vid provtryckning hos våra verkstäder för att säkerställa rätt gasflöde. Har du en äldre fälla finns det fortfarande ett behov att själv rengöra maskinen emellanåt tillsammans med adaptern som ingick vid köpet av fällan.

De nyare och uppdaterade maskinerna från år 2018 och framåt behöver inte rengöras med en rengöringspatron då det anses vara överflödigt. Om maskinen är tillverkad 2018 börjar serienumret t ex på PT018XXX, den andra och tredje siffran indikerar vilket år den är tillverkad. Det ingår av denna anledning ingen adapter när du köper en Mosquito Magnet längre.
Om man behöver så finns rengöringsadapter att köpa här:

Köp rengöringsadapter!

Quick Clear rengöringspatron ska användas för att rengöra maskinen vid behov. Att använda sig av tryckluft är inte rekommenderat och kan i värsta fall orsaka skador på komponenter i din fälla.

Quick Clear kan du köpa här.

Kontrollera och rengör följande delar som kan vara täckta av pollen, spindelväv, damm eller annat som behöver torkas bort: Fångstbehållare (nät), utblåsrör och sidogaller. Passa även på att lossa ovandelen innan ni ställer in maskinen för förvaring efter säsong och kontrollera så att den ser ren och fräsch ut invändigt.

OBS. Ersätt alltid fångstbehållaren om maskorna är igensatta och inte kan rengöras, om den är sprucken eller om den är tydligt skadad. En trasig fångstbehållare kan på sikt ge upphov till skador på din fälla.

Nät eller rengöringspatron kan du köpa här.

Fångstbehållaren (nät) rengörs genom att först tömmas och sedan sköljas med vatten. Fångstbehållaren bör bytas ut när de börjar bli slitna för bästa fångstresultat. Nät som är sönderrivna måste bytas ut annars riskerar du att skada maskinen då mygg och knott kommer in i andra delar av fällan. Vi rekommenderar att du byter nätet vid början av varje säsong.

Du kan köpa ett nytt här.

Kontrollera att utetemperaturen inte understiger 10 grader under natten. Maskinen är konstruerad att klara temperaturer över 10 grader då myggen är aktiva, vid kallare temperaturer kan den stänga av sig. Anledningen till att de inte klarar lägre temperaturer är att gasolförbrukningen hade behövts ökats, vilket resulterar i en mycket högre driftkostnad.

Maskinen är konstruerad för att locka och fånga myggor och knott. Insuget är anpassat för att inte fånga nyttoinsekter som t ex fjärilar och bin. Maskinen attraherar även andra blodsugande insekter såsom bl a hästflugor och bromsar. Det har visat sig att även sådana fångas i mindre mängder, men merparten fångas inte av fällan då insuget är för svagt.

Maskinen är avsedd att kunna användas under alla normala omständigheter. Detta inkluderar regn och sprinklers. Se bara till att det inte sprutar vatten från vattenspridare, eller från en vattenslang, direkt underifrån och mot fällan då det kan orsaka möjlig skada.

Stäng alltid av maskinen och låt den svalna i ca 10 minuter innan den flyttas. Dessutom ska alltid kranen till gasolflaskan stängas.

Har du en Mosquito Magnet som drivs via strömkabel går det åt ca 30 W per timme. Om du har en batteridriven fälla krävs endast ström från batteriet vid uppstart.

Batteri och strömkabel kan du köpa här.

För att förlänga livslängden på din fälla bör du tänka på att torka av fällan utvändigt med en ren vattenfuktad trasa, koppla ur strömadaptern eller batteriet och förvara inomhus. Du bör även lyfta av ovandelen av maskinhuvudet och dammsuga/torka upp eventuella mygg som hamnat utanför fångstbehållaren. Förvara därefter maskinen i en frostfri miljö.

Reservdelar hittar du här

Reservdelar som inte finns tillgängliga i webshopen byts endast av våra auktoriserade serviceverkstäder. Dessa hittar du här: 

Serviceverkstäder

Mr Mosquito

En tablett med myggmedel räcker i 8-10 timmar. En tablett = En myggfri natt. En förpackning med refiller innehåller 30 st tabletter (ger 30 skyddande nätter, upp till 300 timmars skydd).

Köp en refill här.

Mr Mosquito ger en myggfri zon i välventilerade rum inomhus eller uterum. Mr Mosquito låter er sova med öppet fönster på natten utan att bli myggbiten.

Ja, Mr Mosquito är till för små till medelstora rum. För stora rum går det bra att ha flera apparater i var sin ända av rummet. Tänk på att rummet ska vara välventilerat.

Nej, myggmedlet stöter endast bort myggen. Därför kan du tryggt ha öppet fönster utan att myggen tar sig in. Skulle en mygga ändå ta sig in blir myggan snurrig av myggmedlet och kommer därför inte att stickas.

Det finns en variant avsedd för ett vanligt 230 Volts strömuttag samt en version som ansluts via Mini-USB. 

Mr Mosquito är designad för mygg men har visat sig vara effektiv även mot knott.

1 års produktgaranti gäller för alla modeller av Mr Mosquito.

Dynatrap

DynaTrap bör placeras minst 10 meter ifrån där ni vistas utomhus då fällan omdelbart attraherar insekter till fällan. Undvik att placera fällan nära en ljuskälla då detta kan minska effektiviteten av fällans UV-lampa.

För bästa ressultat bör DynaTrap placeras vid 1-2 meters höjd för att så många insekter som möjligt ska upptäcka fällan. Fällan kan exempelvis placeras på ett bord eller hängas på en krok.

DynaTrap attraherar och fångar knott och andra mindre flugor. Fällans filter förhindrar större insekter och nyttodjur som exempelvis fjärilar och bin.
DynaTrap Dot fångar bananflugor (fruktflugor).

DynaTrap är helt fri från gift och bekämpningsmedel, de lockas till fällan av UV-ljuset. Insekterna som fångats i fällan självdör av uttorkning efter cirka ett till två dygn.

Fällan är helt luktfri. Fläkten som suger in insekterna ger ifrån sig ett svagt hummande ljud.

UV-lampan lyser när fällan är igång. Detta kan vara svårt att se under dagsljus men ett svagt blått ljus ska synas i mörkret. Om inget ljus syns är det dags att byta lampan.

Antalet fällor som behövs varierar beroende på storlek på tomt och antalet insekter i området. Vi rekommenderar att åtminstone en fälla placeras på framsidan av tomten och en fälla på baksidan.

Ja, 1 års garanti gäller för DynaTrap.

  1. Se till att fällan är placerad rätt och att det finns insekter i området.
  2. Dubbelkolla att fällan startar och funkar som den ska och byt lampan när det behövs.
  3. Använd inga repellenter eller bekämpningsmedel som exempelvis doftmedel i närheten som kan locka bort insekterna.

Fällan kan användas både utomhus och inomhus. Om ni upplever problem med mygg och knott i exempelvis i ert garage eller uterum rekommenderar vi att ni placerar en fälla där för extra skydd.

För bästa ressultat bör fällan vara igång dygnet runt. Så fort fällan startas börjar den verka och ger omedelbar effekt och efter ca 6 veckor märks det stor skillnad på insektsbeståndet då det är färre insekter som reproducerat sig.

Placera ett StickyTech-ark (klister-ark) i enheten, dra bort skyddsplasten och anslut enheten till ett 230 V eluttag – sedan är det bara att njuta av bananflugornas frånvaro. Svårare än så är det inte!

Fällan bör placeras så nära problemkällan som möjligt, men då den skyddar mot bananflugor på en yta upp till 35kvm så är det sällan några problem att placera ut den. 
Bananflugor trivs i dåligt ventilerade utrymmen, och se till att tömma soppåsar, håll vasken ren från matrester och lämna inte mat/frukt på bordet i onödan.  

När bananflugorna (fruktflugorna) fått fäste så förökar de sig snabbt. Det är viktigt att man så snart som möjligt vidtar nödvändiga åtgärder för att minimera spridning.
DynaTrap Dot kan med fördel användas i förebyggande och utrotande syfte, och vid stora problem kan man komplettera med flera enheter. 

Bananflugor trivs i dåligt ventilerade utrymmen, se därför till att vädra regelbundet. Se till att tömma soppåsar, håll vasken ren från matrester och lämna inte mat/frukt på bordet i onödan. Glöm ej att regelbundet också tömma papperskorgar i barnens rum, i toaletten osv. 

Ja, varje DynaTrap Dot täcker cirka 35kvm, men det går att komplettera med flera enheter för flera rum eller större ytor. 

Ja, fällan kan med fördel vara igång dygnet runt. Den är helt ljud/luktfri.

Det är lätt att upptäcka när refillen behöver bytas då den samlat mycket flugor. När limpappret är fullt så bör man byta refill för att vidhålla kontinuerlig fångst.

Livslängden på en refill är väldigt individuell beroende på hur omfattande problem man har. 
Vid stora problem med bananflugor så får man initialt räkna med en kortare livslängd på refillerna, då de fylls snabbare. När man fått ner beståndet så ökar också refillernas livslängd. 

Jo, visst kan du det..

MEN… Om du vill hänga med i utvecklingen och slippa kladda med sirap, ättika, diskmedel osv. samt slippa obehaglig lukt i huset samtidigt som du effektivt bekämpar beståndet av bananflugor, så rekommenderar vi istället en DynaTrap Dot.