Vad är det som gör att vissa får hur många myggbett som helst, medan andra klarar sig betydligt lindrigare? Enligt myggforskare handlar det om tre saker som  avgör hur populär du är hos myggen: Hur mycket du andas, hur varm du är och hur du doftar.

En större person med en stark utandning andas också ut mer koldioxid och detta gör myggen mer intresserade. De använder koldioxiden som ett slags spår i luften för att hitta sitt mål.

När myggen väl har närmat sig reagerar olika på de doftämnen som finns i luften. Ju svettigare och varmare du där desto attraktivare blir du i myggans ögon. Har du druckit alkohol har det även visat sig att myggen är mer intresserad av dig än om du vore nykter.

Hur vet jag om jag är allergisk mot myggbett?

Innan myggan suger blod måste den först spruta in en mängd olika kemikalier. Det är dessa kemikalier som gör att kroppens immunförsvar börjar reagera och skulle du vara allergisk blir reaktionen starkare. En person som är allergisk har alltså större besvär av myggbettet än en person som inte är allergisk.

Människor som får många myggbet kan också locka till sig andra insekter som attraheras av koldioxidspår. Några exempel på dessa är knott, vägglöss och svidknott – i huvudsak insekter som är aktiva nattetid. Andra otäcka kryp som fästingar och spindlar följer däremot inte koldioxidspår överhuvudtaget.

Glöm kletiga myggmedel och verkningslösa myggplåster. Satsa istället på ex. en testvinnande MR300 från Thermacell för att skapa dig en myggfri Zon på 20m2.