Skulle du lista de tio farligaste djuren på planeten skulle din topplista kanske innehålla blodtörstiga djur som hajar, skorpioner och spindlar. Men de har ändå inget att sätta emot myggan – ett djur som dödar mer än två miljoner människor varje år. Här kommer lite fler myggfakta som kan vara bra att ha koll på.

Myggor livnärde sig på dinosaurier

Visste du att myggorna hängde med dinosaurierna? Myggor har funnits sedan perioden Trias, över 400 miljoner år sedan. I själva verket är deras samexistens en betydande del av “Jurassic Park”-filmerna. Utan myggor skulle det inte funnits någon dinosaurie-DNA för att skapa denna sci-fi historia!

Myggor lever på blommornas nektar

Myggor lever faktiskt inte på människor, de har huvudsakligen annat på tallriken. Myggor konsumerar blommans nektar för energi, inte blod. Så varför bits de? Honmyggor är de enda som biter oss, eftersom de behöver proteinet i blodet för sin äggproduktion.

En honmygga kan lägga 300 ägg åt gången

En honmygga kan lägga mellan 100-300 ägg på en gång. Totalt kan hon producera mellan 1 000 till 3 000 ägg under sin korta, två veckor långa livstid. Där kan man snacka om stolta mödrar.

Myggor orsakar 2,7 miljoner dödsfall varje år

Det finns många olika arter av myggor, men hela familjen mygginsekter är enligt forskarna “det dödligaste djuret i världen”. De förtjänar denna titel tack vare sin förmåga att överföra dödliga sjukdomar och virus till människor. Totalt är myggorna orsaken till omkring 2,7 miljoner dödsfall varje år enligt Världshälsoorganisationen.

Myggor suger blod från kreatur, reptiler och fåglar

Många arter av myggor är inte ens intresserade av människor. De föredrar hellre att rikta in sig mot djur, såsom kreatur, fåglar, insekter, groddjur och även reptiler. Tillvägagångssättet skiljer sig från djur till djur. För att till exempel suga upp ormens blod, sticker myggan sin nålliknande snabel mellan de små mellanrummen i ormens skinn.

Mosquito coast är inte namngiven efter mygg

På spanska betyder ordet mosquto “liten fluga”. Innan hela världen hade bestämt sig för det namnet gick man igenom en mängd andra namn. I England var de gnats, Aristoteles kallade dem “empis” i en text från 300 f.Kr. och de senare grekerna kallade dem “konopus”. Och bara så att du inte blir förvirrad, vet att det finns Miskito indianer i Nicaragua. De bor på landets Mosquito Coast, som var namngett i deras ära men stavades fel. Trots likheten i uttalet av Miskito och Mosquito är de två orden inte besläktade.

Om du vill springa lika fort som en mygga flyger så får du springa 322 km/h

Myggor flyger ca 2,4 km/h, vilket är ganska snabbt för en sådan liten insekt. För människor innebär det ett motsvarande joggingtempo på omkring 322 km i timmen!

Myggor gillar fotsvettsluktande ost (kittost)

Vill du verkligen förvirra en mygga? Sätt ut några bitar kittost (luktar fotsvett)! Denna ost har illaluktande bakterier med en lukt som påminner om vår fotsvett. När myggan ges ett val biter den hellre i osten än i en människa. Detta eftersom myggorna vet att fotsvettslukten kommer att leda dem till en lätt måltid. Vissa myggor jagar helt enkelt med luktsinnet och då är fotsvettslukten ett bra lockmedel.

Myggor gillar mörka kläder, speciellt blå

Myggor ser mörkare färger som potentiella mål för blodrika måltider. Klädd i ljusare färger lurar du dem att tro att du är en del landskapet. Vidare studier tyder på att bitande myggor är mest attraherad av människor som bär färgen blå.